Skip to content

„Gâlceava” lui Hristos cu Europa.

ianuarie 20, 2010

S-a scris mult, pro şi contra, in legătura cu Săptămâna de rugăciune ecumenică ce se face de o vreme în fiecare an. Nu am sa scriu în legătura cu asta pentru ca am convingerea ca nu aş aduce nimic nou. Ştiu ca este o abatere de la dreapta credinţa şi de la canoanele Sfintelor Sinoade Ecumenice, iar toţi cei care o savârşesc cad sub osânda acelor canoane (şi implicit a Duhului Sfânt).
Doar voi publica un text al Sfântului Nicolae Velimirovici unde surprinde gâlceava Europei cu Hristos, subliniind cele care arată adevărata faţa a ecumenismului modern.

La judecata dintre Hristos si Europa, acestea se întâmpla cu adevarat: Hristos spune Europei ca este botezata în numele Lui si ca trebuie sa ramâna credincioasa Lui si Evangheliei Sale.

La acestea, Europa învinuita raspunde:
Toate credintele sunt la fel. Aceasta ne-au spus-o enciclopedistii francezi. Iar nimeni nu poate fi silit sa creada in vreuna dintr’însele. Europa tolereaza credintele ca pe niste suprstitii populare din pricina intereselor ei imperialiste, dar ea însasi nu tine de nicio credinta. Când îsi va împlini telurile politice, atunci se va descotorosi îndata de acele superstitii populare.
La acestea Hristos întreaba cu tristete:
– Cum puteti voi oamenii sa traiti doar dupa interese politice, adica materiale, cu lacolmie animalica pentru hrana trupeasca? Eu am vrut sa va fac dumnezei si fii de Dumnezeu, iar voi va zoriti si va ingramaditi ca sa va asemanati cu dobitoacele de povara.

La acestea, Europa raspunde:
– Tu esti învechit. În locul Evangheliei Tale, noi am descoperit zoologia si biologia. Acum stim ca nu suntem urmasii Tai si ai Tatalui Tau ceresc, ci ai urangutanilor si gorilelor – ai maimutelor. Noi acum ne desavârsim spre a fi dumnezei. Caci nu recunoastem alti dumnezei afară de noi.

La acestea, Hristos raspunde:
– Sunteti mai încapatânati ca vechii Evrei. Eu v-am ridicat din întunericul barbariei la lumina cea cereasca, iar voi vreti iarasi în bezna, precum bivolul în noroi. Eu mi-am dat sângele pentru voi. Mi-am aratat dragostea fata de voi, când toti îngerii au întors la o parte capul, neputând îndura duhoarea voastra de iad. Asadar, când voi erati în întuneric si duhoare, numsi eu am fost de partea voastra, pentru a va lumina si curati. Nu-mi fiti, dar, acum necredinciosi, caci iarasi va veti întoarce în acel întuneric si-ntr’acea duhoare de nesuferit.

La acestea Europa glasuieste dispretuitor:
– Pleaca de la noi. Nu te cunoastem. Noi pastram filozofia Ellina si cultura Romana. Vrem libertate. Avem universitati. Stiinta este steaua noastra calauzitoare. Deviza noastra este: „Libertate, egalitate, fraternitate”. Ratiunea este Dumnezeul dumnezeilor. Tu esti Asiatic. Ne lepadam de Tine. Esti doar o legenda veche a bunicilor nostri.
La acestea, Hristos raspunde cu lacrimi în ochi:
– Atunci voi pleca, dar veti vedea. Ati parasit cale Lui Dumnezeu si ati urmat calea satanei. Binecuvântarea si fericirea s’au luat de la voi. În mâna Mea este viata voastra si moartea voastra, caci M-am dat sa fiu rastignit pentru voi. Totusi, nu Eu va voi pedepsi, ci pacatele voastre si lepadarea voastra de Mine, Mântuitorul vostru. Eu am aratat dragostea Tatalui catre toti oamenii si am vrut, prin dragoste, pe toti sa va mantuiesc.

La acestea Europa raspunde:
– Care dragoste? Ura barbateasca si sanatoasa împotriva tuturor celor ce nu sunt cu noi, acesta este programul nostru. Dragostea Ta e doar un basm. În locul acestui basm, noi am pus nationalismul, internationalismul, etatismul, progresismul, evolutionismul, scientismul si culturalizarea. În acestea este mântuirea noastra, iar Tu, pleaca de la noi!

Fraţii mei, cearta în vremurile noastre s-a sfârşit. Hristos a plecat din Europa precum odinioara din Gadara, la dorinţa gadarenilor. Dar dupa ce el s-a îndepărtat, a venit războiul, nenorocirea, groaza, năruirea, nimicirea. S’a întors în Europa barbarismul precreştin Avar, Hun, Longobard, African, de o sută de ori mai cumplit. Hristos şi-a luat Crucea şi harul Său şi s-a îndepărtat. A rămas întunericul şi duhoarea. Iar voi alegeţi acum cu cine vreţi să fiţi: Cu Europa întunecoasă şi rău mirositoare, ori cu Hristos. Amin.
(Sfântul Nicolae Velimirovici, Prin fereastra temniţei, Ed. Predania, Bucureşti, 2009, p. 126.)

Reclame
4 comentarii leave one →
 1. ianuarie 21, 2010 5:16 pm

  DOAMNE…TE ROG ,NU PLECA DE LA NOI CARE INCA MAI CREDEM IN TINE,AJUTA-NE NOUA SA NU NE PIERDEM CREDINTA IN TINE ,INTARESTE-NE PE NOI CU DUHUL TAU CEL SFANT SI FATA TA NU TI-O INTOARCE DE LA NOI .NADEJDEA MEA ESTE TATAL,SCAPAREA MEA ESTE FIUL,ACOPERAMANTUL MEU DUHUL SFINT .TREIME SFINTA „SLAVA TIE” AMIN!

 2. gabi m. permalink
  ianuarie 25, 2010 12:13 am

  Doamne miluieste-ne pre noi,nevrednicii robii Tai!

 3. Liliana T. permalink
  iulie 8, 2010 12:24 pm

  Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumezeu,sa nu ne pierzi,sa nu ne lasi, sa nu Te departezi de la noi,nevrednicii robii tai.Intareste-ne,indruma-ne,acopera-ne,ajuta-ne sa intelegem si sa facem ce trebuie ca sa ne mintuim.Amin.

Trackbacks

 1. “Gâlceava” lui Hristos cu Europa | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: