Skip to content

Indicaţii preţioase date Patriarhului la doi ani de la întronizare

octombrie 1, 2009

Pe 30 septembrie 2009 am aniversat doi ani de la intronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortdoxe Române a Preafericitului Daniel. Ca fii ai Bisericii noastre nu putem decât să ne bucurăm de eveniment şi să facem o rugăciune ca Dumnezeu să-l dăruiască Bisericii întreg, drept, cinstit, indelungat în zile, drept învăţând Cuvântul adevărului, pe Patriarh. Chiar daca nu suntem de acord cu anumite atitudini ale lui, sau suntem suparati că nu reactionează aşa cum am dori la problemele care ne frământă, indiferent de părerea proprie despre persoana Patriarhului, el rămâne întâistătătorul Bisericii noastre şi reprezentantul nostru la cel mai inalt nivel… omenesc.

Au curs multe mesaje de felicitare cu ocazia acestui eveniment dar cel care mi-a atras atentia cel mai mult a fost cel citit de Mircea Geoană, in calitate de preşedinte al senatului României, şi pe care il expun mai jos. (Il puteţi asculta AICI)

Mesajul Senatului României adresat Prea Fericitului Daniel la aniversarea a doi ani de patriarhat.

Prea Fericirea Voastră,
Înalt Prea Sfinţiile şi Prea Sfinţiile Voastre,

Aniversăm astăzi doi ani de când Prea Fericitul Daniel a fost ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei.

Cei doi ani de Patriarhat ai Prea Fericitului Daniel au deschis o pagină importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Prea Fericitul Daniel nu este doar cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ci este omul ales de Biserică să facă faţă celor trei demoni ai secolului trecut: ateismul, totalitarismul şi consumismul. Nici un alt Patriarh nu a avut în faţă o asemenea provocare.

Calităţile personale ale PF Daniel sunt recunoscute. În primul rând, pregătirea sa teologică. Patriarhul Daniel este un cărturar, un profesor de teologie. Cultura teologică solidă îi conferă o bună ancorare în tradiţia Bisericii. De asemenea, larga deschidere ecumenică îi oferă nenumărate posibilităţi de a crea punţi de legătură într-o lume în care închistarea şi izolarea sunt generatoare de conflict şi de insecuritate.

În numeroasele sale luări de poziţie, în predici, în studii sau la catedră, s-a manifestat deschis pentru susţinerea proiectului european, pentru promovarea deschiderii ecumenice, pentru o implicare reală, dinamică şi puternică a Bisericii în social, pentru restructurarea învăţământului teologic, pentru îndreptarea şi aducerea la zi a limbii liturgice, pentru promovarea activă a unui nou tip de misiune şi de limbaj eclezial. De aici şi capitolul nou pe care îl poate deschide în istoria Bisericii.

Un exemplu concludent îl constituie preocuparea faţă de media, faţă de rolul de instrucţie şi de educaţie pe care presa îl are. Radio Trinitas, Trinitas TV şi ziarul ”Lumina” înseamnă deja un reper de spiritualitate şi credinţă pentru sute de mii de români, o prelungire în actualitate a misiunii sociale a Bisericii.

Cu Prea Fericitul Daniel a început o epocă nouă în viaţa Bisericii Ortodoxe Române, în raporturile ei cu statul român, cu Europa, cu celelalte biserici, cu societatea românească.

Daniel înseamnă „Judecător”. Discernământul şi dreapta – judecată sunt talantul Prea Fericitului Daniel.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Prea Fericirea Voastră!

Mircea Geoană,
Preşedintele Senatului României

………………………………………………..

Mi se pare mie că discursul Dl. Geoană este mai curând o platformă program pe care Patriarhul ar fi bine să o implinească, altfel de aici decurgând şi anumite consecinţe cel puţin … neplăcute.

 1. …închistarea şi izolarea… se referă oare onorabilul politician la atitudinea tradiţionalistă şi antiecumenistă a unei insemnate părţi a Bisericii, reprezentate de Părintele Iustin de la Petru Vodă ?
 2. … sunt generatoare de insecuritate, de conflict, de sărăcie şi de dezbinare… să fie oare un avertisment privitor la consecinţele care ar putea decurge dintr-o asemenea atitudine?
 3. ...susţinerea proiectului european… inseamnă direct … promovarea deschiderii ecumenice… prin care se înţelege nimic mai mult decât … restructurarea învăţământului teologic, îndreptarea limbii liturgice, un nou tip de misiune şi limbaj bisericesc. E important de aflat de când misiunea şi limbajul eclesial sunt obiectiv de importanţă politică. Şi dacă sunt, nu cumva sunt legate de dorinţa anumitor cercuri de a „curăţa” Evanghelia şi textele liturgice ale Bisericii de aşa zisele expresii „antisemite”?

…Restructurarea învăţământului teologic… să însemne oare indepărtarea studenţilor teologi de izvorul Sfinţilor Părinţi şi adăparea lor cat mai mult cu apa tulbure a ereticilor contemporani?

….un nou tip de misiune şi limbaj eclesial… să fie oare deturnarea orientării vieţii bisericeşti de la Impărăţia Cerurilor la „paradisul” pământesc promis de post modernism? Cu alte cuvinte, Biserica este chemata sa renunţe la orientarea credincioşilor inspre impăraţia veşnica a Lui Hristos iar in loc de acesta să lupte pentru instaurarea utopiei socialiste.

Dl. Geoană consideră ateismul ca fiind unul din demonii secolului trecut. Oare el este mai puţin ateu (liber cugetător) decât „maestrul” lui, Ion Iliescu?

Să înţelegem că Dl. Geoană nu agreează deloc consumatorismul (alt demon)?

Să ne rugăm ca Dumnzeu să-i dea Patriarhului nevinovăţia porumbelului să poată conduce Biserica spre Hristos şi totodată viclenia şarpelui pentru a putea evita capcanele stăpânitorului acestei lumi şi slugilor lui.

Reclame
10 comentarii leave one →
 1. daxinte permalink
  octombrie 1, 2009 11:07 am

  Frumos ziceti dar viata pe care o duceti….

 2. preugen permalink*
  octombrie 1, 2009 4:19 pm

  @daxinte,
  Ţi-am aprobat comentariul deşi nu-mi dau seama ce vrei sa spui: te referi cumva la persoana mea sau in general?

 3. Vizitator permalink
  octombrie 1, 2009 6:29 pm

  Aha. Mircea Geoana, baiat de general de securitate, ii scrie Patriarhului despre ce trebuie sa faca prin Biserica. M-au amuzat indemnurile spre „deschidere ecumenica” si cel de „aducere la zi a limbii liturgice”. Poate ar trebui indreptata si Sfanta Liturghie, eventual poate se umbla si la Sfanta Impartasanie, o pasteurizare, ceva, ca sa nu se transmita microbii, domnu’ Geoana?

  Cat priveste unul din cei trei demoni la care face referire, cred ca a vrut sa spuna al „comunismului”, nu al „consumismului”. E, ce conteaza cateva litere sau cateva zeci de milioane de morti? Sau poate M.G., impreuna cu gasca lui, isi inchipuie ca sangele victimelor comunismului s-a uscat sub pamant? Se insala.

 4. spellmaker permalink
  octombrie 9, 2009 11:34 pm

  @daxinte…daca mai apari,esti dator cu ceva…

 5. octombrie 20, 2009 5:55 pm

  ah, dv daţi aprobări, preugen.Cum vă numiţt de familie ca să mă pot adresa cu domnule?
  Într-u jumătate de secol nu am mai auzit cuvîntul întronizare.
  Nu pricep cum poate fi cineva locţiitor nal tronului unei entităţi statale care nu mai există de mult; Cezareea Capadochiei.E ca şi cum aş spune că eu sînt locţiiror al tronului rusesc,maghiar,persan,german etc , tronuri care nu mai există de mult.
  Geoană ăasta e chiar neruşinat şi prostănac; a zis bine Iliescu.El vorbeşte de „demonii secolului trecut; ateismul,totalitarismul şi consumismul”
  Vorbeşte Geoană ăsta de parcă s-ar pricepe şi la religie.El îi spune patriarhului ce ar fi bine de făcut (??).
  E bine că am găsit acest discurs al lui Geoană, altfel nu aş fi ştiut cît de obraznic şi cît de nepriceput este.

 6. octombrie 21, 2009 5:08 pm

  „……la doi ani de la înscăunare” este expresia corectă în caz că cineva vrea să ştie.În istorie aţi citit şi la şcoală vi s-a spus că voivozii au fos înscăunaţi, nu întronizaţi.

  • preugen permalink*
   octombrie 21, 2009 11:30 pm

   Da, aveti dreptate, am cautat si eu si intradevar nu exista in DEX cuvantul întronizare. Eu insa l-am preluat din massmedia – fără a face alte cercetări – unde este folosit frecvent cu referire la ceremonia de instalare a unui episcop.(la o căutare pe Google am primit 13 600 rezultate! Deci e intens folosit)

   Cât priveste titulatura Patriarhului, are conotatii istorice legate de rolul pe care Ortodoxia românească l-a avut in decursul vremii in cadrul Ortodoxiei universale. Oricum în calitate de lingvist, era de aşteptat sa aveţi cunoştine mai solide de istorie a poporului român şi al Bisericii lui. (Argumentul legat de tronurile Ungariei şi al altor regate mi se pare pueril).

   Nu doresc sa fiu apelat decat cu numele de pe blog. Nu ma interesează nici un alt apelativ.

 7. babi permalink
  decembrie 27, 2009 12:07 am

  Atentie,preugen,se pare ca ne „controleaza” atent…”amicii”! In rest,Craciunul cu pace sufleteasca(daca vom mai avea timp…),imi pare ca ni se pregateste ceva…ca lucrurile se cam…precipita… Dumnezeu sa ne miluiasca,mantuiasca,lumineze si sa ne binecuvinteze pe noi,nevrednicii robii sai! Doamne ajuta!

 8. gil permalink
  ianuarie 3, 2010 4:39 pm

  nu se poate introniza pe fotoliul electric?? dar degeaba,caci ar veni alt smecher care va tara masele de oameni care nu citesc despre credinta ca sa nu poata fi inselate..

 9. gil permalink
  ianuarie 3, 2010 4:42 pm

  era vorba de a trage sau impinge masele de oameni spalati sub par cu sampon,spalati pe creieri-toate bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: