Skip to content

Modelul de ecumenism al Sf. Prooroc Ilie

iulie 20, 2009

sf-ilie-copy

Se vorbeşte mult de proorocul Ilie Tesviteanul. Şi nu de puţină vreme. De aproape 3000 de ani, acest prooroc al Vechiului Testament este admirat pentru veticalitatea  sa in materie de credinţă, este chemat in rugăciune sau este contestat pentru metodele sale radicale de negociere interreligioasă. El rămâne modelul de aprig apărător al purităţii credinţei, tipul de credincios dispus mai degrabă să se lase ucis decît să faca cel mai mic compromis in ce priveşte puritatea credinţei sale.

Dintre multele sale fapte pentru care este pomenit, cred ca de mare actualitate este „conferinţa ecumenică” pe care Ilie Tesviteanul a convocat-o pe muntele Carmel.

Datorită regelui Ahab – iubitor de femei păgâne –  poporul lepădase intr-o măsură covârşitoare inchinarea la Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iavov şi, urmându-şi regele (care-şi urma femeia păgână – Izabela – ca boul cu belciugul in nas), se „convertise” la religia adoratorilor zeilor ( a de citi demonii) Baal şi Astarteea. Şi cum lumina nu poate sa ocupe acelaşi spaţiu cu întunericul (interesant de citit articolul De ce nu pot coexista „căsătoriile” homosexuale şi libertatea religioasă – Altermedia)  Izabela – cu permisiunea regelui Ahab – a căutat să ucidă pe toţi proorocii Domnului cu scopul probabil de a desfiinţa cultul Lui Dumnezeu si a-l inlocui cu cel lui Baal şi ai Astarteei.

Efectele acestor acţiuni ale perechii regale Ahab şi Izabela nu s-au lăsat aşteptate: ţara s-a umplut de jertfelnice şi slujitori idolatri intrucât întotdeauna poporul slugarnic doreşte să facă pe plac conducătorului, chiar când acesta săvârşeşte acte evident împotriva propriului popor. Urmarea mai gravă  a fost implinirea avertismentului pe care Proorocul Ilie – singurul care işi asumă riscul să apere Legea lui Dumnezeu in public – care îi spusese lui Ahab: alungarea lui Dumnezeu din inima şi din viaţa poporului Israel inseamnă alungarea binecuvântării şi belşugului. Trei ani şi şase luni nu va ploua!

La sfârşitul acestei pedepse Duhul Lui Dumnezeu îi spune lui Ilie să cheme pe toţi slujitorii idoleşti impreună cu poporul şi regele lui pe Muntele Carmel pentru a aduce jertfă. In termeni mai noi am putea zice că Ilie a convocat o conferinţă ecumenică interreligioasă cu tema „Jertfă şi impreună slujire”! Fireşte era mult depăşit numeric şi lipsit de susţinere politică spre deosebire de adoratorii lui Baal, dar aceasta nu l-a impiedicat să meargă singur acolo! El vedea  că insoţitorul şi Susţinătorul lui este Duhul Lui Dumnezeu şi de aceea nu se simţea in inferioritate! Am putea presupune – fără să greşim prea mult – că poporul adunat pe Muntele Carmel nu venise pentru jertfă ci pentru a vedea spectacolul prinderii şi execuţiei lui Ilie cel căutat de „poliţia” lui Ahab incă inainte de inceputul secetei.

Dumnezeu insă reuşeşte mereu să-i surprindă pe oameni!

Ilie – omul lui Dumnezeu –  nu a slujit impreună cu idolatrii ci le-a oferit intâietatea in aducerea jertfe către dumnezeul lor. A stat deoparte, nu s-a amestecat cu ei şi a aşteptat ca Baal  să-şi facă simţită prezenţa. Probabil că acest zeu se manifestase in vreun fel in viaţa adoratorilor lui, intrucât aceştia, cu mare incredere, au strigat toată ziua la el, surprini că de data asta nu dă nici un semn de viaţă!

La sfârşitul zilei Ilie le cere idolatrilor să se depărteze şi pregăteşte altarul de fertfă al Lui Dumnezeu. La chemarea proorocului Său Dumnezeu răspunde cu foc din cer! Jertfelnicul, apa dimprejurul lui şi tot ce era pe el este mistuit de foc! Poporul este surprins dar nu intârzie să facă ceea ce îi stătea in fire: se dă de partea celui puternic, iar acum PUTEREA era de partea lui Ilie. La porunca acestuia, „conferinţa” nu se incheie cu rezoluţii in care sa se arate compatibilitatea idolilor cu Creatorul a toate, nu au loc felicitări reciproce intre reprezentanţii „bisericilor” prezente, nu se crează direcţii de lucru care să implementeze la nivelul poporului ignorant deciziile „conferinţei” ci cei dovediţi a fi slujitorii unui fals dumnezeu sunt ucişi!

Cu siguranţă intre modelul ecumenic contemporan care promovează „dialogul frăţesc şi toleranţa interconfesională” şi modelul de ecumenism practicat de Sf. Ilie este mare distanţă.

Rămâne însă de lămurit intrebarea: Care dintre cele două modele de ecumenism are aprobarea lui Dumnezeu?

Sfântul Ilie a trăit in urmă cu aproape trei milenii. Multe personalităţi din multe domenii s-au ridicat dintre oameni dar indiferent de realizările lor epocale, cu toţii sunt acoperiţi de uitare. Proorocul de foc din Tesba Galaadului insă nu este uitat. Slujind Celui Veşnic Viu, Ilie a fost păstrat în memoria credincioşilor de Stăpânul său şi de aceea am convingerea că atitudinea sa faţă de idolatri şi eretici este cea plăcută lui Dumnezeu iar nu cea a ecumeniştilor moderni.

Ceea ce ne invaţă Dumnezeu prin modelul Sfîntului Ilie este verticalitatea in apărarea dreptei credinţe. Desigur nu folosind aceleaşi metode dar păstrând principiul: nu se poate face nici un compromis in ce priveşte invăţătura mîntuitoare, nu se acceptă nici o negociere sau impreună slujire cu eretici pentru că aceasta poate ne-ar face prieteni cu oamenii dar cu certitudine ne va aduce in starea de vrăjmaşi ai Lui Dumnezeu!

Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoţire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul?(2 Cor. 6, 14)

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. vasile chelaru permalink
  iulie 22, 2009 9:50 pm

  În lumea de azi, in care paganismul a devenit religie dominanta iar depravarea ridicata la loc de cinste, numai o personalitate puternica precum Sfântul Prooroc Ilie ar putea trezi la realitate conştiinţele oamenilor adormite de cantecul de sirena al falsilor profeti ai acestor vremuri si astfel sa intoarca omenirea din calea pierzării pe care merge in transa ca o turma manata de catre slujitorii diavolului.

 2. pr. radu ungurean permalink
  august 2, 2009 11:30 pm

  parinte Eugen , poti veni la Rarau de hram ?

 3. Mos Ioan permalink
  august 26, 2009 12:44 am

  Sarut Mâna Parinte Eugen,

  Va multumesc din suflet.
  Dumnezeu si Sfânta Fecioara Maria sa va ocroteasca !

  Traiasca România Reântregita, Crestina !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: