Skip to content

Generaţia care nu va mai da sfinţi, va fi ultima!

iunie 21, 2009

A doua duminică de după Pogorârea Sfântului Duh, este consacrată sfinţilor români  pentru a arăta că Duhul Sfânt adus roade şi in neamul nostru. Dacă la Cincizecime Pogorârea Duhului s-a facut văzută în chipul limbilor de foc şi auzită ca o suflare de vânt, după această dată, singura dovada a prezenţei Duhului în lume sunt sfinţii. Neamul nostru a dat o mulţime nenumarată de sfinţi din toate categoriile sociale: oameni simpli, soldaţi, negustori, monahi, conducatori, domni şi inalti dregători, preoti si episcopi, oameni căsătoriţi. Ei sunt cei care ne prezintă in faţa Lui Dumnezeu, care se roagă pentru poporul nostru, care abat mania dreapta al Lui Dumnezeu şi care ne aduc izvor de binecuvantare.

Toate generaţiile au adus prinosul lor de sfinţi, de aceea sfintenia nu este doar o pagina in trecutul bisericii şi poporului nostru, ci trebuie sa fie o permanenţă. Când nu vom mai avea sfinti, suntem  sortiti pieirii.

În Sfânta Scriptură, Dumnezeu ne arată ce se întâmplă când dispar sfinţii dintr-o comunitate sau chiar din lume. Prima lecţie este cea a Potopului. Atunci dispăruseră oamenii care implineau voia Lui Dumnezeu şi atunci a venit sfârşitul acelei lumi.

A doua lecţie este cea a Sodomei şi Gomorii. O societate care a cultivat cu perseverenţă păcatul şi uitarea de Dumnezeu, care a dispretuit sfinţii a primit distrugerea prin foc! Atunci cand au dispărut sfintii de pe pămant – oamenii care sa caute şi sa implineasca voia Lui Dumnezeu – atunci a venit şi distrugerea.

Toţi sfintii români s-au născut in familii creştine,  si in comunităţi creştine. Ei nu au apărut de nicăieri ci au fost esenţa credintei şi ostenelior duhovniceşti ale comunităţii creştine in care s-au nascut.

De aceea avem responsabilitatea de a cultiva implinirea Evangheliei – adică sfinţenia- in viaţa noastră. Dacă suntem indiferenti faţă de păcatul generalizat în jurul nostru, dacă ne ingaduim sa avem dorinte şi gânduri păcătoase, atunci suntem vinovati pentru lipsa sfintilor din generaţia noastră.

Atunci când un ogor este năpădit de spini, toate florile de pe el sunt inabuşite. Este imposibil sa apara o floare deosebita intr-un câmp plin de spini!

Singura soluţie pentru curatarea acestui ogor este sa dai foc spinilor.Aşa procedează Dumnezeu şi cu comunităţile in care este cultivat păcatul şi sfinţenia este dispretuită.

In jurul nostru s-a generalizat păcatul. Multi sunt dezgustati de rugaciune si post, sau, mai mult chiar, de ideea de rugăciune sau nevoinţă. S-au creat idoli moderni şi fiecare aleargă după dumnezeul lui – bani, distractie, sanatate, putere, viaţă lungă, etc – luptand pe fată impotriva Adevăratului Dumnezeu şi a poruncilor Lui.

Acest comportament nu poate sa aducă decat mania lui Dumnezeu şi lumea in care traim, este plina de semnele maniei Domnului! Sfintenia este astăzi dispretuită şi de aceea lipsesc şi sfintii care sa imblânzească pe Dumnezeu (vezi rugaciunea lui Moise pt poporul păcătos, interventia lui Avraam pt locuitorii Sodomei).

Cinstind sfintii neamului nostru, trebuie sa le urmăm modelul. Este singura cinstire  adevărată.

A cinsti, a admira pe cineva inseamnă să doresti sa ajungi ca el, sa-ţi rânduiesti viaţa după modelul lui.

Multi tineri de azi se declară fani ale unor personalităţi: sportivi, actori, cantareti, etc: aceasta înseamnă că încep să se comporte ca aceea, să vorbească ca ei, sa aibă gesturile lor. Se imbracă după modelul „idolului” lor se tund la fel ca el, în toate încercând să i se asemene.

Asa ar trebui sa facem si noi cei care ne lăudam cu cinstirea sfintilor nostri. Din păcate se observă tocmai contrariul, nu numai ca nu imitam pe sfinti ci chiar avem o viata total contradictorie cu modelul lor.

Din aceasta cauza sfintii nu ne sunt numai rugători pentru noi ci ei vor fi şi cei mai mari acuzatori ai nostri.

In fata judecătorului, vor spune că s-au născut în acelaşi popor ca şi noi, că au trait in aceleaşi mediu, au infruntat poate necazuri mai mari decât ale noastre, la fel ca noi, au fost ispiţi de lume, de diavol şi de trup, dar ei s-au inarmat cu poruncile Evangheliei si au biruit toate devenind sfinti ai lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt fuge se oamenii leneşi, de cei comozi care doresc un creştinism confortabil, care nu le cere nici un efort pentru mantuire, care iubesc mai mult păcatul decât poruncile Lui Dumnezeu.

Cinstim astăzi sfintii romani ca roade ale Duhului Sfânt în neamul nostru românesc, dar să luam aminte, daca nu vom lupta şi noi pentru sfintenie, dacă nu vom crea in mijlocul nostru mediul propice pentru ridicarea unor sfinti in generatia noastră, va veni peste noi mânia lui Dumnezeu.

Generatia care nu va mai avea sfinti, cu certitudine, va fi ultima generaţie din neamul nostru!

· A doua duminică este consacrată sfinţilor români . Ac. Arată că Duhul Sf. A adus

roade şi in neamul nostru. Daca la cincizecime Pogorârea Duhului s-a facut văzuta şi auzită, după ac dată singura dovada a prezenţei Duhului in lume sunt sfinţii.

Reclame
16 comentarii leave one →
 1. dan permalink
  iunie 21, 2009 10:38 pm

  Multumim mult pentru cuvinte parinte. Trist ceea ce se intampla cu noi tinerii, astazi, dar adevarat. Sa dea Domnul sa ne revenim pana nu este prea tarziu. Avem nevoie de repere adevarate ca de aer, pentru ca ceea ce ne da lumea aceasta nu-i decat otrava. Mila Domnului peste noi toti.

 2. iunie 22, 2009 7:40 am

  Păi, atunci cred că nu avem de ce ne teme, cu atâția prea-cucernici pe internet și nu numai…Blogurile ortodoxe sunt o grămadă, iar audiență au destulă, nu mai zic de câți călugări pravoslavnici propovăduiesc pe-aici.
  Nu înțeleg, totuși, de ce mulți creștini au aroganța să creadă, că ei sunt cei care trăiesc vremurile cele din urmă. Pentru că aroganță este și nu altceva. Oare nu este acesta un păcat? Fără supărare…
  Știu că nu veți aproba acest comentariu ușor ironic, dar îl scriu totuși.
  PS: Sunt uimit în continuare de acest fenomen al credinței oarbe. Crede și nu cerceta…

  • preugen permalink*
   iunie 22, 2009 2:12 pm

   @zalmoxys32
   E clar ca nu ai nici o idee despre intelesul notiunii de sfintenie in sens ortodox, una e să vorbeşti despre Ortodoxie şi alta e să o practici. De aceea nu încerc să-ţi dau un raspuns mai detaliat.
   În ce priveşte aroganţa… de ce ar fi aroganţă să te pregăteşti pentru venirea Mântuitorului Hristos? Aşteptarea acestui eveniment caracterizează creştinismul încă de inceputurile lui. Mai degrabă e aroganţă – şi nesăbuinţă – să nu te pregăteşti pentru vremurile din urmă, şi acestea să vină în timp ce tu crezi ca mai ai incă multe mii de ani inainte!

   • gil permalink
    iunie 23, 2009 9:29 am

    preugen,atata timp cat biserica oficiala e condusa de eretici pot exista sfinti eretici?io zic ca nu,deci pot exista sfinti pana la sfirsitul lumii dar nu vor fi cunoscuti de lume,caci lumea se uita la tv,nu cauta sa vada sfintenia cuiva,cauta formele cuiva,hainele si masinile cuiva..(sa nu va suparati pe cei majoritari ca zamolxe,e trist dar va fi greu sa ne salvam si noi dar sa i indreptam pe bagatori in seama ca ei)-frumoase cuvinte in articol!

  • gil permalink
   iunie 23, 2009 9:21 am

   mai zamolxis,cu sufletul stai cam prost asa ca o luam lumeste: orice prostut vede ca planeta se scufunda (vorba lui Copos), tu nu vezi? sau crezi (vorba lui Nicolae Steihardt) ca o sa ai cui spune: n-am stiut, n-am vazut, mi s-a parut ca… Daca si un animal simte cand se apropie moartea,tu nu simti?

 3. iunie 22, 2009 5:52 pm

  Sau penultima sa nu exageram acuma.

 4. orthodoxword permalink
  iunie 23, 2009 7:48 am

  Adevarat articol, multumim de postare. Intradevar noi cei ce numim crestini tot cautam si suntem atrasi de modele, toate insa in afara modelului suprem care a fost Domnul Iisus. Iar sfintii s-au sfintit urmâdu-L pe El. Si omul modern, cazut din Har tot isi va cauta modele care sa-i rezolve toate ofurile pana il va inscauna pe antihrist.

 5. saychese permalink
  iunie 23, 2009 11:10 am

  Parinte, sa inteleg ca dupa acel 2012 va mai exista viata ?… Vor mai fi oameni?… sau totul va dispare…?

  • preugen permalink*
   iunie 24, 2009 6:56 pm

   @saycheese,
   Se vorbeşte mult despre anul 2012 ca fiind anul in care un eveniment major se va produce, eveniment care va schimba faţa lumii. Personal cred ca nimic apocaliptic – in sensul distrugerii planetei – nu se petrece in acel an. E posibil – şi probabil, ţinând cont de publicitatea care i se face – ca in acel an sa aibă loc un eveniment, aflat de multă vreme pe agenda elitelor, probabil in sensul infiinţării statului global şi a dispariţiei totale a oricărei urme de creştinism din legislaţia statelor.
   Ce trebuie sa înţelegem este că lumea aceasta – planeta, universul, – sunt create de Dumnezeu, şi se vor sfârşi exact atunci cand El va hotărî aceasta iar nu din iniţiativa omului. Oricum, cărţile profetice ale Bibliei, ne dau destule indicii in legătură cu evenimentele sfârşitului lumii, pentru a nu fi luaţi prin surprindere, şi de acolo stim că, deşi se implinesc multe profeţii, totuşi apocalipsa nun va fi aşa de curţnd, in nici un caz în 2012.
   Spun asta pentru că profeţiile ne avertizează că Antihrist, ca şi conducător mondial, va conduce 7 ani: 3 ani jumătate va atrage simpatia tuturor prin acţiuni benefice omenirii, iar ultimii 3 ani şi jumătate işi va arăta chipul de fiară, declarându-se dumnezeu şi persecutând pe toti cei care vor refuza sa i se inchine ca lui Dumnezeu.

 6. iunie 23, 2009 3:27 pm

  @zalmoxys32
  asa cum n-ai inteles nimic din ortodoxie,cred ca la fel n-ai inteles nici cultul celui al carui nume ti l-ai arogat drept pseudonim. In primul rand, fiecare raspunde pentru el si apoi, pentru altii, in masura in care a indus in eroare. Cat despre aroganta, poza spune multe. Daca ai fi asa de sigur pe tine, precum vrei sa pari, n-ai citi toate blogurile ortodoxe ” care abunda „! Daca ai 32 de ani si inca n-ai inteles ce se intampla in jurul tau, atunci nu ma mir de cei mai tineri ca si tine.

 7. vasile chelaru permalink
  iulie 24, 2009 2:00 am

  Daca avem credinta si daca ne straduim, pe cat putem, sa traim crestineste, nu trebuie sa ne facem griji. Trebuie sa ne facem datoria. Nu ne este dat noua sa cunoastem Ziua Sfarsitului. Insa putem sa vedem semnele iar semnele sunt cat se poate de graitoare: pacatele lumii de azi intrec cu mult pacatele oamenilor din vremea Potopului si pe ale oamenilor din cetatile Sodomei. Asa ca trebuie sa ne asteptam la consecinte pe masura.
  Mai stim insa ca Dumnezeu i-a spus lui Avraam ca daca va gasi cinci oameni drepti in Sodoma va cruta intreaga cetate. Dar nu a fost decat un singur om drept: Lot cu familia sa. Iar Dumnezeu a avut grija de Lot si de ai sai si nu i-a prapadit impreuna cu pacatosii.
  Tot asa a fost si in vremea lui Noe. Nici atunci nu s-au gasit macar cinci oameni drepti şi, dupa cum stim, Dumnezeu l-a scapat de la pierzare doar pe Noe si familia sa.
  In Sfanta Scriptura Dumnezeu ne spune clar ca in zilele de pe urma va avea grija de cei ce nu au mers pe calea pierzarii.
  Stim ca nici un om nu este fara de pacat, dar mai stim ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci „sa se intoarca si sa fie viu”.
  Cunoscand toate acestea nu-i greu de inteles pe ce cale ar trebui sa ne straduim a merge, macar incepand de acum, din cel de al unsprezecelea ceas.
  Sa ne rugam deci Domnului sa ne ajute si sa ne dea putere sa mergem pe calea mantuirii.

Trackbacks

 1. Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. Ucenicii sfinti ai Sfantului Inchisorilor, Valeriu Gafencu
 2. Generația care nu va mai da sfinți,va fi ultima ! « Vremurile de pe urmă
 3. Razboi întru Cuvânt » Avertismente (Noutati 20-22 iunie 2009)
 4. Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (II): DUMITRU UŢĂ, MARIN NAIDIM, TRAIAN TRIFAN
 5. Război întru Cuvânt » Chemarea primilor Apostoli si Duminica Sfintilor Romani. CHEMAREA SI LUCRAREA TAINICA A DUHULUI. CARE SUNT CRITERIILE CANONIZARII UNUI SFANT?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: