Skip to content

Opinia aproape oficială a BOR despre documentele personale cu cipurip

ianuarie 22, 2009
Parintele Savatie  Baştovoi publica pe blogul sfintiei sale un studiu realizat de Pr. Prof. Dr. Mihai Valică, făcut cu binecuvîntarea ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, privind noile documente de identitate ce conţin microcipuri.
Preluăm aici câteva fragmente:

“…demersul Părintelui Justin este justificat teologic, responsabil şi profetic”

Din ianuarie 2009 a început în România, cu o grabă suspectă şi tacită, eliberarea de paşapoarte şi permise de conducere cu cip RFID[1], fără ca cineva să cunoască în detaliu datele stocate pe cip. În vederea aderării fără rezerve la spaţiul Schengen[2], prevăzută pentru 2011, şi executând cu multă râvnă şi acrivie directivele UE[3], România extinde procedeul şi la alte documente personale, cum ar fi: actul de identitate, cardul de sănătate, precum şi alte documente de călătorie. Pe fondul acestei acţiuni, Părintele Justin Pârvu a dat un comunicat, care a creat anumite controverse, contestaţii şi reacţii.

Cu binecuvântarea ÎPS Teofan, prezint mai jos părerea mea referitoare la problema ridicată de Părintele Justin, întrucât sunt doctor în Teologie Socială Aplicată, disciplină care reglementează moral relaţia Bisericii cu lumea[4], şi cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, specializarea Biserica azi. Istorie şi Actualitate.”

3.1. Avantaje ale cip-urilor RFID

a. Din punct de vedere economic şi comercial:

1. Uşurează, scurtează şi eficientizează considerabil procesul de producţie.

2. Datorită capacităţii de stocare a cip-urilor, se reduce timpul de cumpărare a produselor prin identificarea şi livrarea rapidă a acestora şi oferă posibilitatea refacerii stocurilor în timp util.

b. Din punct de vedere militar:

1. Servesc cu mare precizie atingerea obiectivelor militare, precum şi a celor de spionaj.

c. Din punct de vedere al evidenţei, identificării şi ajutorului unei persoane în caz de urgenţă:

1. Introducerea cip-urilor în paşapoarte este considerată o măsură de siguranţă în plus[23] de către guvernele ţărilor[24] care le-au introdus deja parţial.

2. Conectarea la anumite baze de date publice naţionale şi internaţionale oferă în cîteva minute toate informaţiile vitale despre persoana căreia i se scanează un document personal prevăzut cu cip RFID.

3.2. Dezavantaje ale cip-urilor RFID

1. Informaţiile din memoria cipului pot fi citite de către orice cititor, nu doar de către cele specializate[25]. Astfel, cu un simplu calculator performant, orice date, oricît de criptate ar părea, pot fi sparte[26] într-un timp extrem de scurt (cel mult patru ore) [27] şi chiar falsificate[28].

2. Controlul total asupra cetăţenilor. Se va şti în orice clipă unde sîntem, cu cine sîntem, tranzacţiile financiare, rutele de călătorie, timpul petrecut în anumite locuri şi alte date, ce vor fi folosite după bunul plac al posesorilor acestor baze de date.

3. Cip-urile nu pot fi detectate de simţurile fiziologice sau percepţia umană. Deci nu vor putea fi evitate.

4. Microcipurile implantate la animale au provocat cancer în aproximativ 10% din cazurile implanturilor. Ţesutul cancerigen a apărut întotdeauna în jurul cipului RFID[29].

5. Cip-urile RFID sînt sensibile la anumite tipuri de radiaţii ori contactul cu surse încărcate cu electricitate.

6. Nu există inclusă în cip-uri opţiunea: Nu colecta date statistice despre mine.

7. Cel care va refuza cip-urile din varii motive, va fi lipsit de serviciile publice, care cer o identificare la baza de date, generând astfel o izolare şi înstrăinare socială. Deci persoanele fără cip nu există.

8. Cip-urile sunt o sursă de informaţie gratuită pusă la dispoziţie pentru serviciile de spionaj la toate nivelurile, iar date personale pot fi deturnate în diferite scopuri sau făcute publice fie din neglijenţă, fie intenţionat.

9. Cip-urile biometrice pot avea avantaje pe termen scurt, dar pe termen lung pot fi un pericol real. Ele compromit metodele existente de securitate pe baza celor 2 elemente introduse, folosind presupunerea că ele nu sunt accesibile publicului, nici măcar în mod criptat. De exemplu, dacă ai o bază de date cu amprente şi pentru a intra în sistem este nevoie de amprenta unei persoane, nu trebuie să fie persoana acolo, poţi să iei din baza de date a poliţiei amprenta ei. În mod paradoxal, cip-urile biometrice diminuează siguranţa unei ţări. Ele permit accesul pe baza paşaportului altcuiva, fară a fi nevoie ca el să fie de faţă. Nu te mai verifică nimeni fizic, totul se bazează pe sistem. De aceea, expunerea informaţiilor digitale ale românilor discreţionar şi fără nici un discernământ reprezintă o acţiune fie inconştientă şi iresponsabilă, fie de trădare a propriilor cetăţeni.

10. Serviciul 112 permite găsirea locaţiei telefonului. Oricând te poate localiza fără să apelezi, numai datorită faptului că telefonul primeşte semnal. Acelaşi lucru se poate extinde la cip-urile RFID.

11. Evidenţa strictă a vieţii personale la toate nivelurile elimină şansa de a repara o neglijenţă, o greşeală sau o neputinţă de plată, de exemplu faţă de o bancă. Cazul americanilor cu dosar financiar. Dacă uiţi să faci o plată, eşti catalogat ca rău platnic toată viaţa. Nu mai primeşti un împrumut, niciodată.

12. Monitorizarea prin satelit pe baza identificării faciale reprezintă o ameninţare la propria viaţă, dacă luăm în consideraţie ghidarea rachetelor antipersoană prin satelit. O eventuală lovitură de stat omoară orice persoană cu ajutorul rachetelor ghidate după recunoaştere facială. Tehnic acest lucru este deja posibil. Deci cip-ul biometric poate servi şi la terorism, ucideri şi crimă organizată.

13. Autentificarea biometrică se poate realiza şi atunci când persoana deţinătoare a documentelor biometrice este moartă: este nevoie doar de mâna sa, sau de un ochi, pentru a intra într-un sistem. Astfel banii din cont, sau alte acţiuni financiare sau administrative, care necesită informaţii biometrice, se pot obţine doar dacă ai cadavrul. Deci pericolul cip-urilor biometrice se prelungeşte chiar şi atunci când omul este fără viaţă.”

Intregul articol aici.

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. Nita Liviu permalink
  februarie 19, 2009 3:29 pm

  Sunt impotriva acestor cipuri pt ca:
  -cunoastem fiecare perioada comunista cand eram ascultati si parati de parca eram infractori si nu puteam merge unde dorim, iar acuma introduc cipuri in mana dreapta ca sa ne poata controla mai bine ceea ce facem;
  -in cipuri vor fi introduse toate greselile (pacatele) pe care un om le face de-a lungul vietii. De exemplu daca cineva in viata lui a furat, cu „ajutorul” acestui cip nu va mai putea circula liber chiar daca si-a ispasit pedeapsa pt ca peste tot securitatea din magazine, banci, gari,etc va fi anuntata si astfel pacatul lui il va urma toata viata si chiar si dupa moarte. Daca acea persoana s-a pocait de faptele lui rele, s-a pocait degeaba pt ca pacatul lui il vaneaza toata viata.
  -anticrist poate insemna ca ce a facut Hristos pt noi, el va face contrariul, adica daca Hristos a murit spre iertarea pacatelor, anticristul va face ca pacatele noastre sa nu mai fie iertate;
  -introducerea semnului fiarei (cipurilor) pe mana dreapta a fost scrisa de 2000 de ani;
  -daca legam ceva pe pamant, va fi legat si in cer, iar daca dezlegam ceva pe pamant atunci va fi dezlegat si in cer, si in cazul asta daca ne scriem pacatele pe pamant in cip , pacatele noastre nu vor mai fi iertate in cer si astfel jertfa Lui Hristos va inceta pt noi si astfel anticristul va face sa inceteze jertfa Lui Hristos despre care ne este scrisa in Daniel.

 2. Dragos permalink
  august 19, 2010 5:19 pm

  Actele biometrice pot fi precursoarele nazismului in Romania

  http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Social_Darwinism

  În articolul de la link-ul mai sus se vorbeste despre Darwin si varul lui Galton, care a aplicat social teoriile darwiniste ducând la „purificarea speciei”
  prin Eugenie si Biometrie, „stiinte” darwiniste inventate de Galton si consecintele lor :
  colectarea de date biometrice in SUA anilor ’30 si Germania nazista a lui Hitler, urmand in _sterilizari obligatorii_ in multe state inclusiv SUA (cam ca la cainii vagabonzi); aceste practici au incetat dupa 1945 cand s-a aflat ca germanii le-au aplicat cam prea sistematic.

  Noile buletine sunt declarate biometrice: http://en.wikipedia.org/wiki/Biometrics – se regasesc toate informațiile personale ce vor fi stocate pe cipul din buletin

  Pe langa faptul ca noi ortodocsii nu putem accepta actele biometrice, cu ajutorul lui Dumnezeu, din motive duhovnicesti, mai exista si un motiv foarte pamantean : statul care accepta asemenea acte va accepta premergatorii neo-nazismului globalizat, de unde nu mai este scapare.

  Doamne ajuta

 3. nenu teodora permalink
  martie 17, 2011 10:41 pm

  Nu avem nevoie de alte documente NU CU CIP!!!
  NU OBLIGATI PE NIMENI…AVEM DREPTUL SA ALEGEM, AVEM DREPTUL LA LIBERTATE,AVEM DREPTUL LA VIATA,AVEM DREPTUL DE A ALEGE CREDINTA SI MODUL IN CARE VREM SA TRAIM.DUMNEZEU A LASAT OMUL CU LIBERTATEA DE A ALEGE VOI NU AVETI DREPTUL SA NE-O LUATI…EU ALEG SA NU FOLOSESC DOCUMENTELE CU CIP

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: