Skip to content

Cel care vrea să salveze ucigând…

Noiembrie 20, 2008

Pilda Samarineanului Milostiv, ne aduce un asemenea exemplu de căutator fals al vietii vesnice: învăţătorul de lege. El vine la Iisus cu dorinţa de a-L prinde în cuvant, pt a-l putea deferi justitiei iudeilor. El pune intrebarea despre obţinerea vieţii veşnice, cu scopul ascuns de a-L duce la moarte pe Iisus. Interesant de observat este faptul că Vechiul Testament nu prea aminteşte de conceptul de viaţă veşnică, cu excepţia unor profeţi (ex. Daniel). Rasplata promisa de Lege pt respectarea fidela a ei era o viaţa lunga şi prosperă pe pământ nicicum o viaţa in veşnicie. Chiar si cuvantul profeţilor despre viaţa veşnică era interpretat de iudei tot in sensul de viaţa lunga pe pamânt. Ca un bun învăţător de lege, ispititorul lui Iisus, observase că invăţătura Lui Iisus despre viaţa veşnica se deosebea de ceea ce invăţau iudeii despre acest subiect, asa ca s-a gândit ca ii va fi uşor să-L „înfunde” pe Domnul.  Dar  viclenia cade uşor in propria-i capcană!

Răspunsul cărturarului la întrebarea Lui Iisus arata ca era expert in Legea Veche, dar şi că ascultase cu atenţie predica Lui. Dat fiind faptul ca nicăieri in Vechiul Testament nu sunt unite porunca iubirii lui Dumnezeu cu cea a iubirii aproapelui – iar iudeii nu au reusit niciodata sa treacă de la frica de Dumnezeu la dragostea Lui – expunerea lor impreuna de catre un învăţător de lege iudeu ne surprinde. Singura explicaţie este ca el il auzise vorbind despre asta pe Iisus si apoi, ca un cunoscător, le identificase in Lege (Deut. 30,  6 ş.u. şi Lev. 19, 18). Modern spus, cărturarul se pregatise cu atenţie înainte de a veni cu intrebarea la Iisus. In mod normal se putea raspunde doar in două feluri: fie in acord cu Legea, şi atunci Iisus s-ar fi contrazis ,fie conform Evangheliei, şi atunci Iisus ar fi fot declarat luptător contra Legii ceea ce ar fi dus la uciderea Lui.

Dar Domnul răspunde cu o pildă (a Samarineanului milostiv), care are ca  urmare faptul că invăţătorul de lege işi răspunde singur, in spiritul Evangheliei – nu avea altă opţiune! – si primeşte indemnul divin: Mergi şi fă şi tu asemenea.

Iată o dovada clara ca, Cuvântul Lui Dumnezeu este sabie cu două tăişuri! Oricine, indiferent de cât ar fi de inteligent şi de bine pregătit, când se apropie cu viclenie de Evanghelie, comite de fapt un act suicidar şi este pus brusc şi surprinzător pt el in faţa unei alegeri fără echivoc: fie primeşte Cuvântul Domnului = Viaţa, fie continua în viclenia sa si aceasta este Moarte neabătută!

Nu ştim ce cale a ales invăţătorul de lege din pilda Samarineanului, dar ne este clar că a lăsat urmaşi intru viclenia sa! In toate timpurile, dar mai ales astăzi, continua ispitiorii să se apropie cu viclenie de Iisus, alegându-şi astfel moartea veşnică.

Avem astăzi multi asemenea „invăţători de lege” care se apropie de Ortodoxie în calitate de ofertanţi ai veşniciei dar prin filiera toleranţei şi a iubirii ecumeniste. Aceştia ne indeamnă să căutam inţelegerea şi să acceptăm ca atare pe toti oamenii indiferent de credinţa lor, viaţa şi morala lor şi mai nou, – iertat fie-mi cuvântul – de orientare sexuală. Ne spun că nu suntem buni creştini pentru că nu acceptam printre noi pildele de păcătuire (Mt. 13, 41) dorind să ne despartă astefel de Cel ce are cuvintele vieţii veşnice şi care ne porunceşte:ieşiţi din mijlocul lor şi vă osebiţi, zice Domnul, şi de ce este necurat să nu vă atingeţi şi Eu vă voi primi pe voi.(2 Cor. 6, 17). Că cei dinafară Ortodoxiei au această atitudine, nu ne surprinde. Este firesc pentru ei. Ceea ce ne doare, este faptul că sunt unii care se fălesc cu credinţa lor ortodoxă, ba chiar au si funcţii de păzitori ai dreptei credinţe, dar care aderă la invăţături eretice şi intră in pielea invăţătorului de lege care l-a ispitit pe Iisus, câştigându-şi moartea veşnică. Faptele lor sunt insa infinit mai grave decât cea a invăţătorului de lege de care vorbim. Acela s-a pierdut doar pe sine insuşi – daca nu a urmat sfatul Domnului –  dar ierarhii ecumenisti se fac ucigaşi de suflet pentru veşnicie pentru chiar cei pe care şi-au luat angajamentul să-i conducă la Viaţă – credincioşii care increzători îi urmează! Ne referim in special la mitropolitul Corneanu care continua să sfideze Sf. Sinod şi de fapt întrega Ortodoxie afirmând recent intr-un interviu privitor la impărtăşirea lui cu catolicii: Gestul rămâne. Nu mă pocăiesc.

Mai mult, indeamnă stăruitor să fie urmat: Am făcut un gest „personal”, dar doresc cu putere să fie un gest „comun”. Iată  lupii imbrăcaţi în piele de oaie care continuă să se apropie de Hristos cu vicleşug şi care nu au urechi de auzit şi ochi de văzut pentru invăţăutura Lui Iisus Hristos.

Acestora, ca si invăţătorilor de lege de acum două milenii, Moise le spune: „Până în ziua de astăzi nu v-a dat Domnul Dumnezeu minte ca să pricepeţi, ochi ca să vedeţi şi urechi ca să auziţi.” (Deuteronom 29, 4)  Să luăm aminte!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: