Skip to content

Credinţă şi … statistică!

octombrie 13, 2008

Recent am navigat pe site-ul http://www.stiintaazi.ro unde printre alte lucruri interesante am găsit şi nişte chestionare. Plecând de la ipoteza ca vizitatorii votanţi au raspuns la toate chestionarele de pe pagină, la inceput m-au surprins rezultatele, ca apoi să realizez că educaţia materialist-evolutionistă si-a atins tinta.

Astfel la intrebarea:

Credeţi că Pământul s-a format acum …

Aproape 5 milarde de ani
Aproape 8000 de ani
Altcândva

48 de persoane au optat pt prima optiune şi doar 6 dintre ei pt a doua. Nimic ciudat pana acum. Lucrurile se schimbă însă. La intrebarea:

Sunteţi religios?

Cred în Dumnezeu
Sunt agnostic
Sunt ateu

52 de persoane bifează prima opţiune şi doar 14 afirma ca sunt atei. Lucrurile devin şi mai clare dupa urmatoare intrebare:

Credeţi că speciile de animale şi plante din ziua de azi …

Au evoluat de-a lungul timpului din alte specii inferioare
Au existat dintotdeauna în forma prezentă

Aici 59 de persoane cred in evolutie şi doar 13 aleg varianta a doua.

Ce m-a surprins? Păi, ma intreb: este logic sa susţii ca crezi in Dumnezeu şi in acelasi timp sa declari ca cele existente in lume isi au fiinta prin evolutie? Apoi m-am dumirit: cei bine indoctrinati cu religie naturalista = darwinism, nu isi mai pun intrebari in legatura cu credinta lor si nici in legatura cu afirmatiile zis stiintifice. Pt ei nu exista nici un conflict intre Dumnezeu creatorul şi evolutia vietii din nimic fara interventia vreunui Creator, de fapt in mintea lor cele doua notiuni sunt paralele ca şinele de tren, nu se intalnesc niciodată…

Pacat, pt ca o convingere greşita duce la un mod de viaţă greşit şi aceasta poate insemna ratarea fericirii veşnice.

* P. S.

Rezultatele sondajelor sunt din data de 13 octombrie 2008.

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. Bogdan Petrescu permalink
  noiembrie 12, 2008 10:58 pm

  > Ce m-a surprins? Păi, ma intreb: este logic sa susţii ca crezi in Dumnezeu şi in acelasi timp sa declari ca cele existente in lume isi au fiinta prin evolutie? Apoi m-am dumirit: cei bine indoctrinati cu religie naturalista = darwinism, nu isi mai pun intrebari in legatura cu credinta lor si nici in legatura cu afirmatiile zis stiintifice. Pt ei nu exista nici un conflict intre Dumnezeu creatorul şi evolutia vietii din nimic fara interventia vreunui Creator, de fapt in mintea lor cele doua notiuni sunt paralele ca şinele de tren, nu se intalnesc niciodată…

  Religia si ortodoxismul in particular sunt niste convingeri, dogma si biserica nu au la baza logica sau stiinta. Toate justificarile si dovezile religioase sunt lipsite de substanta, sunt convins ca aveti ….. mda, mai bine ma opresc aici, Sunt sigur ca vorbele mele sunt in van pentru targetul blogului acesta. Stiu ca ma transform intr-un Don Quijote crezand ca pot sa nasc macar urma de dubiu si dorinta de cunoastere stiintifica, rationala,

  Dar totusi ..ce e logic in religie ?? Normal ca sondajul a dat dovada de lipsa de logica atunci cand persoanele au partea rationala a creierului spalata in mod constant de biserica, populandu-le constiinta cu mituri si frici arhaice din perioade mult indepartate ale evolutiei umanitatii si a societatii. In loc sa promoveze doar valori fundamental umane li se inoculeaza dogma, fapte intamplate, minuni, ritualuri ce devin adevarate in mintea lor asa cum Mos Craciun devine adevarat in mintea copiilor printr-o propaganda similara.

  Stiu ca probabil am fost prea radical in opinii ca sa fiu luat in cosiderare. Foarte probabil ma voi lovi de bariera disonantei cognitive pe care am vazut-o atat de caracteristica persoanelor religioase. Dar va rog sa macar sa cititi mesajul si va ganditi ceea ce spune si nu felul in care o spune, nu il aruncati la gunoi in spatele creierului.

  Va rog sa ma iertati daca v-am ofensat, vreau doar sa va ganditi la ceea ce inseamna stiinta si ceea ce inseamna religie. Metoda stiintifica are la baza EXPERIMENTE REPETABILE de catre orice individ pentru a ajunge la anumite concluzii sau anti concluzii, religia are doar convingeri dictate de dogma rezultata din PARERI si sofisme exprimate la sinoade ecumenice, in carti bisericesti, in biblie.

  Nu sper nimic decat poate un raspuns.

  Bogdan Petrescu

  P.S.

  Science (from the Latin scientia, meaning „knowledge” or „knowing”) is the effort to discover, and increase human understanding of how the physical world works. Through controlled methods, scientists use <> to collect data, and analyze this information to <>. Such methods include experimentation that tries to simulate natural phenomena under controlled conditions and thought experiments. <>.

  A religion is a set of tenets and practices, often centered upon specific supernatural and moral claims about reality, the cosmos, and human nature, and often codified as prayer, ritual, or religious law. Religion also encompasses ancestral or cultural traditions, writings, history, and mythology, as well as personal faith and religious experience. The term „religion” refers to both the personal practices related to communal faith and to group rituals and communication stemming from shared conviction.

 2. preugen permalink*
  noiembrie 13, 2008 3:02 pm

  @ Bogdan Petrescu
  Desi pomeniti de „cunoaştere ştiinţifică şi rationala”, din comentariul dvs. vad ca nu acordati nici o şansa dialogului dintre diferitele tipuri de cunoaştere umana. Din start catalogati cunoasterea religioasa in domeniul „mituri si frici arhaice din perioade mult indepartate ale evolutiei umanitatii si a societatii” neacceptand decat ceea ce numiti cunoastere stiintifică identificabila prin aceea ca „are la baza EXPERIMENTE REPETABILE”. Mai mult, afirmati, ignorand opinia a miliarde de oameni, că valorile religioase nu ar fi fundamental umane, de acest statut bucurandu-se doar ceea ce dvs numiti cunoastere stiintifică.
  Se poate să ma insel, dar cred ca nu sunteti dispus sa purtati un dialog pe marginea cunoaşterii mijlocite de religie şi pe cea adusa de ştiinţa experimentala, si de aceea nu as vrea sa demaram un dialog al surzilor.
  Cat priveste postarea de mai sus, nu am vrut decat sa arat faptul ca exista o deficienta de intelegere la multi oameni care, fara sa cerceteze, sustin două idei diametral opuse cum ar fi faptul ca lumea isi datoreaza existenta Creatorului pe de o parte si sustinerea teoriei evolutiei pe de alta parte.
  Nu e nevoie sa va cereti scuze, cu toate ca se pare ca v-ati format despre mine ideea ca as fi un fundamentalist ortodox incorigibil, incapabil de o discutie rationala. Sunteti oricand binevenit pe blog pentru discutii folositoare tuturor.

  P.S.
  Daca tot ati amintit de experiente repetabile pe care se bazeaza metoda stiintifica, ce-ar fi sa ne da-ti un exemplu experimental care sa valideze ipoteza evolutiei privind originea speciilor.

  Daca veti avea rabdarea sa cititi o sigura scriere ascetica crestina, o sa observati ca toata cunoasterea spirituala se bazeaza pe experienta si cercetare!

  Pr. Eugen

Trackbacks

 1. Razboi întru Cuvânt » Cobaii Europei (Noutati 13 octombrie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: