Skip to content

Cine seamănă vânt, culege… sindicate!

iunie 6, 2008

Am aflat si eu, ca toata lumea de propunerea şi chiar de înfiinţarea unor sindicate ale preoţilor. Ideea mi s-a părut cu totul deplasată, pentru ca eu consider  preotia ca un angajament in faţa  Lui Dumnezeu, iar nu  o  funcţie oarecare. Totuşi am inceput să-mi pun unele întrebări atunci cand am văzut ca in aceste sindicate se inscriu nu numai preoţi caterisiţi sau cu probleme disciplinare sau morale. Sindicatul in sine scoate in evidenţă nevoia de protectie. Angajaţii au nevoie sa fie protejati de eventualele abuzuri ale angajatorilor, astfel spus simt un pericol din partea acelora. Sindicatele preoţilor arată că există o frică a acestora faţă de ierarhie. Lucru absolut anormal în Biserica Lui Hristos. Ierarhii sunt numiţi PĂRINŢI ai eparhiilor pe care le păstoresc – nu le conduc – şi atunci, de ce sindicate?

De câţiva ani însă, preoţii sunt trataţi de ierarhie ca nişte funcţionari, si in caz de neîmplinire ale sarcinilor comerciale trasate de sus, sunt ameninţaţi cu desfacerea contractului de muncă. Vizitele ierarhilor, de cele mai multe ori, sunt un motiv de stres pentru preoti nu de bucurie duhovnicească. Altfel spus, episcopul in vizită canonica nu prea intreabă preotul de problemele ce le intâmpină în pastoraţie, daca se pregăteşte pt predici, ce nevoi mai are, ci doar, daca a finalizat construcţiile , (eventual dă el idei de construcţie, că doar directivele sunt pe gratis, bani pt indeplinire sunt problema preotului), daca si-a plătit dările către episcopie,, nu cumva vinde la pangar lumînări din alte surse decat centrul eparhial, etc.

Infiintarea acestor sindicate, deşi rămân la părerea că sunt chiar dăunătoare misiunii preoţeşti, mi se pare a fi efectul de bumerang al atitudinii ierarhiei superioare  faţă de preoţii de mir. Dacă tot suntem trataţi ca orice alt angajat cu carte de muncă, in caz de nevoie, fiind sancţionaţi pe linie laică, nu bisericească, atunci de ce să nu ne folosim şi de drepturile civile pe care acest statut ni-l oferă?

Problema sindicatelor ar trebui să dea de gândit in primul rând ierarhiei noastre, care să afle motivul pt care preoţii caută protecţia legilor statului in faţa propriilor părinţi duhovniceşti, cât şi preoţilor sindicalişti care să-şi amintească de jurământul făcut la hirotonie.

Rezolvarea problemei nu ar trebui să fie un duel juridic  – folosindu-se  canoane şi articole din statut sau legi laice – ci refacerea legăturii spirituale dintre episcop = părinte duhovncesc  şi preoţi=fii duhovniceşti.

Reclame
3 comentarii leave one →
  1. thess permalink
    iunie 10, 2008 6:15 am

    Bravo, parintele, pentru precizarile facute. Bunul Dumnezeu sa-ti dea sanatate!

  2. iunie 10, 2008 6:46 am

    foarte de bun simt opinia. Felicitari!

Trackbacks

  1. Razboi întru Cuvânt » TACEREA PATRIARHULUI… BOR IN PERICOL DE SCINDARE?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: