Skip to content

Religia va continua sa fie predata şi în licee

martie 2, 2008

Pana la urma, „credicioşii” (doar cu ocazia alegerilor) noştri guvernanţi s-au convins de faptul ca Predarea Religiei şi în liceu, este numai spre binele tinerilor.  Dar sa cu credeţi ca si în aceasta decizie nu au ascultat de forurile internationale!  A fost nevoie de publicarea unui sondaj pe tema predarii Religiei in scolile publice facut de ONU in 70 de ţări pt ca sa priceapa şi ei ce este bine pentru ţara asta

În 46 de ţări din cele 70 care au răspuns chesionarului ONU dreptul la educaţia religioasă e garantat de constituţie sau prin lege.

Doar o ţară din cinci interzice predarea religiei în şcoli. În 35 de state, educaţia religioasă se face şi în şcoala primară şi în gimnaziu.

În doar nouă ţări, aceasta este obligatorie. În alte 30 educaţia religioasă este opţională. Un alt aspect: câte ore de studiu sunt alocate religiei.

Dintre cele 70 de ţări care au răspuns sondajului ONU, 5 alocă între 5 şi zece ore pe săptămână predării religiei.

În majoritatea ţărilor însă, timpul se reduce la una sau două ore de studiu religios.

În 29 de ţări se predă religia tuturor cultelor existente dar există şi ţări unde se predă doar religia majoritară iar celelalte confesiuni sunt ignorate.

Studiul ONU mai relevă că în 30 de ţări, notele de la religie nu se iau în calcul în media generală.

În unele ţări de tradiţie islamică însă notele la religie sunt extrem de importante: ele reprezintă între 7 şi 15 la sută din mediile de absolvire şi sunt esenţiale pentru trecerea în învăţământul gimnazial.

Studiul mai arată că în 19 ţări manualele de religie sunt realizate doar de către ministerele educaţiei, în 24 de ţări, la fel dar doar după consultarea cultelor religioase şi în câteva doar de către cultele religioase dominante, autorităţile locale sau toate confesiunile existente.

În fine, din 57 de ţări, 30 susţin că ar avea legi care să prevină transformarea orelor de religie în ore de îndoctrinare religioasă.

În rest, opinia generală este că ar fi suficient faptul că religia e opţională pentru a preveni cazurile în care, fără voia lor, elevii s-ar putea trezi îndoctrinaţi de către cadrele didactice.

Doar o singură ţară are sancţiuni financiare împotriva îndoctrinării religioase sau a prozelitismului.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: