Skip to content

Ecumenismul…. confuziei.

Februarie 26, 2008

Despre ecumenism se vorbeşte mult de o vreme încoace, aducându-se atât cu argumente  pro cât şi contra. Nu e locul aici să prezint pe larg aceste argumente, dar pentru ce-i interesaţi dau mai jos doua link-uri: Unul de pe site-ul Creştinism Ortodox   ce arată – putem zice – pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Române, şi altul pe site-ul revistei Rost care prezinta – sa zicem – „opoziţia”

Acum, problema mea in ce priveşte ecumenismul – căci am o problema cu el – se refera la anumite aspecte ale acestei mişcari. Anume: 1. Feminismul din cadrul ecumenismului care cere hirotonia femeii, ingaduirea si  încurajarea asa  numitelor „minorităţi sexuale”….

2. Ideea ca Biserica nu are o unitate vizibilă ci abia acum Mişcarea Ecumenista – chipurile  – se lupta să o realizeze; Orice creştin ortodox, in orice catehism (acuma, nu sunt sigur ca şi in cele mai recente) exista urmatoarea afirmaţie: Biserica a fost intemeiata in mod invizibil de catre Iisus Hristos pe Cruce, şi in mod vizibil la Pogorârea Duhului Sfânt, cand a luat fiinţă prima comunitate creştina.

3.  Toleranţa. Se cere de către ecumenism să fim toleranţi cu cei de alte credinţe. Insă nu toleranţa pe care a propovaduit-o dintotdeauna Ortodoxia (este cunoscut faptul ca poporul român este unul din cele mai tolerante cu strainii de orice fel şi asta tocmai din cauza Ortodoxiei lui) ci acceptarea abaterilor celuilalt – de orice natura ar fi ele (de credinta, morale, etc) fără a încerca să-l indrepti ca sa nu-i jigneşti – nu-i aşa – opinia personală.  Ori conform învăţăturii Lui Hristos tocmai asta  ni se cere! Să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate. (Iacov 5, 20). Dovada suprema a iubirii pt aproapele e ca îi doreşti fericirea veşnica nu să vezi ca alearga pe drumul morţii şi să-i spui ca e bine!

Până la urmă care este modelul pe care ni-l dă Evanghelia in privinţa atitudinii pe care trebuie să o aiba un credincios faţă de cei ce se abat de la calea dreaptă?

Matei 4, 9-10 :Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti”.

Aici Iisus este tranşant, nu sta la explicaţii cu diavolul.

Fapte 17.

Aici  este descrisa misiunea ap. Pavel la Atena. Vedem ca duhul lui se îndârjea în el, văzând că cetatea este plină de idoli şi nu a cautat sa vada dacă nu cumva ar fi ceva comun intre Hristos şi acei idoli pt a purcede la un „ecumenism interreligios” asa cum vedem noi azi, ci le-a predicat intreg adevarul evanghelic, asumandu-şi riscul sa fie luat in râs! Noi stim din celelalte epistole atitudinea Sf. Pavel fata de religiile idolatrilor: Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. (I Cor. 6, 9 – 10)

Ar fi multe marturii de acest fel de dat, dar cred ca este de ajuns acesta care parcă se adresează direct ecumenismului confuziei practicat azi.

Astept comentariile voastre, pt ca om pe om trebuie sa se indrepte!

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Februarie 27, 2008 11:52 am

    Titlul este foarte nimerit, el descriind succint si exact atat esenta, natura interna a ecumenismului ideologic „propovaduit” astazi, cat si rodul sau cele mai evident: CONFUZIA. Dar obiectiile aduse aici ar trebui completate cu cele sistematizate si expuse foarte analitic si aprofundat de Conferinta Inter-ortodoxa de la Tesalonic din 2004:
    http://www.ortodoxie-catolicism.ro/14/ecumenismul-origini-asteptari-demistificare/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: